Bregar (© AFP)
Bregar (© AFP)

Slovenac na klupi Srbije: Uroš Bregar selektor rukometašica, prvi cilj Prvenstvo sveta

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.04.21. | 14:11

„Poštujem celokupan srpski sport i sve što ste napravili kao sportska nacija“, kaže naslednik Ljubomira Obradovića

Može biti da je u strancima spas. Mušku selekciju je posle silnih razočaranja preuzeo Španac Toni Đerona i odmah udahnuo novi život, dok je klupa ženske rukomente reprezentacije Srbije, posle borodoloma u kvalifikacijama za Olimpijske igre, poverena Urošu Bregaru.

Reč je o 42-godišnjem stručnjaku iz Slovenije, dokazanom u vođenju Krima iz Ljubljane, Vardara (asistent), mađarskog VAC-a i državnog tima Slovenije (šest godina) koji je zamenio Ljubomira Obradovića, na čiji rad su igračice i čelnici Saveza imali ogromne zamerke.

Izabrane vesti

Novi selektor reprezentacije Srbije, Uroš Bregar, dobio je poverenje UO da u narednom periodu radi sa najboljim srpskim rukometašicama:

Verujem da posvećeni, u zajedničkom radu stručnog štaba i igračica, možemo da napravimo veliki rezultat“, odmah je Bregar stavio do znanja da su mu ambicije visoke.

Bregar će debitovati u dvomeču baraža za plasman na Prvenstvo sveta, protiv Slovačke u Šalji 17. aprila i u Beogradu četir dana kasnije.

Imaćemo nekoliko dana za trening pred prvu utakmicu. Krećemo sa analizom protivnika. Razgovarao sam sa skoro svim igračicama i drago mi je da vidim energiju, želju i motiv da igraju za reprezentaciju. Znam da je ekipa malo starija, ali igračice ne delim na mlađe i starije. Podmlađivanje će doći prirodnim procesom. Želim na početku da pozovem sve, jer igračice delim, pre svega, na kvalitetne i manje kvalitetne. Stvari u rukometu se menjaju, karijere su sve duže, tako da se igrači od 30 godina više i ne smatraju starim“.

Velika prednost novog selektora je što već poznaje dosta srpskih rukometašica, s obzirom da će naredne sezone sarađivati sa čak njih pet u Krimu, gde ostaje da radi kao šef stručnog štaba. U Ljubljanii je već Jovane Risović, dogovori su potpisi Andree Lekić, Dragane Cvijić, Katarine Krpež Šlezak i Sanje Radosavljević.

Tražili smo devojke snažnog karaktera i povezanosti sa Krimom u prošlosti. Andrea, Cvija i Katarina se vraćaju u klub gde su već igrale. Pratim Sanju duže vreme, sviđa mi se kao igrač i drago mi je da ćemo sarađivati. Jovana Risović ima vrhunsku sezonu i zadovoljan sam što će ostati u Krimu i u narednoj“.

Uroš Bregar je Srbiju preuzeo posle rada u najboljoj selekciji Slovenije.

Napravili smo kontinuitet učešća na velikim takmičenjima i veliki iskorak u poslednjih pet godina. Došlo je vreme za promenu, novu energiju, potrebnu i meni,i igračicama. Prevagnuli su razlozi da prihvatim ponudu Srbije. Poštujem celokupan srpski sport i sve što ste napravili kao sportska nacija. U rukometu uvek ima igrača i igračica, uvek iskoči neko nov. Siguran sam da sa ozbiljnim radom, a verujem da je tako bilo i do sada, možemo da dignemo reprezentaciju na još jedan viši nivo“, dodao je Bregar.

Upravni odbor RSS nije imao ni najmanju dilemu kome da poveri klupu.

Uroša poznajem od početaka u mlađim selekcijama reprezentacije Slovenije. I tad je pokazivao talenat u trenerskom poslu. Ambiciozan je, dokazan, pogotovo u ljubljanskom Krimu, gde nije imao kvalitet igračkog kadra na zavidnom nivou, ali je uvek bio nadomak završnice Lige šampiona. Znam kako radi i koliko je posvećen poslu. Baraž za Svetsko prvenstvo nas čeka samo mesec dana posle olimpijskih kvalifikacija, a u međuvremenu je istekao i ugovor Ljubomiru Obradoviću. Morali smo brzo da razmišljamo i u kratkom vremenskom periodu opredelimo za novog selektora. Kada se sve okolnosti uzmu u obzir, mislim da je Bregar idealno rešenje“, zadovoljna je Milena Delić, predsednik Rukometnog saveza Srbije.


tagovi

Uroš Bregarrukometženska rukometna reprezentacija SrbijeRukometašice SrbijeMilena Delić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara